Bu yaz tatilini karne sendromuyla kâbusa çevirmeden, sağlıklı ve bilinçli bir şekilde geçirebilmek mümkün mü? Ailelerin karne sonrası, çocuklarıyla nasıl bir iletişim kurması gerektiği konusunda Psikolog Mine Ağır, tavsiyelerde bulundu.
Öğrenciler “yazılı ve sözlü notlarımı nasıl yükseltebilirim, acaba bu dönem nasıl geçecek takdir veya teşekkür alabilecek miyim diye düşünürken, yaz tatili gelip çattı! Peki, bu yaz tatilini karne sendromuyla kâbusa çevirmeden, sağlıklı ve bilinçli bir şekilde geçirebilmek mümkün mü? Ailelerin karne sonrası, çocuklarıyla nasıl bir iletişim kurması gerektiği konusunda Psikolog Mine Ağır, tavsiyelerde bulundu.
Ailelerin karne sonrası çocuklarıyla iletişimi nasıl olmalı?
Psikolog Mine Ağır: “Karnedeki iyi veya kötü sonucun, bir yıl boyunca gösterilen akademik performansın derecelendirilmesi olmakla birlikte sadece çocuğun değil, ailenin de bu eğitim sürecinde yaptıklarının bir ara dönem değerlendirmesidir’’ diyerek çocuğun başarısında aile faktörüne dikkat çekti.
Sözlerine, ebeveynlerin öncelikle çocukları ile empati kurmasını ve karne günü ona ne hissettiğini sorarak başlaması gerektiğini ekleyen Psikolog Mine Ağır, ebeveynlerin çocuğa anlayışla yaklaşıp, başarısızlık nedenlerini objektif ve çok yönlü olarak birlikte değerlendirip, çocuğun zayıf olan dersiyle ilgili, “Bu dersi nasıl destekleyebiliriz, neleri farklı yaparsak daha faydalı olabilir” gibi sorularla çocuğun da fikrini alarak bu sorumluluğun içine çocuğu dahil etmeleri gerektiğini söyledi.
En güzel karne hediyesi, çocuğunuzla geçireceğiniz kaliteli zamandır
Psikolog Mine Ağır: “Çocuğunuzla geçireceğiniz kaliteli zaman, ona hediye vermekten çok daha değerlidir. Aslında birlikte olduğunuz anın kaliteli olarak geçebilmesi için çok özel ve olağandışı şeyler yapmanıza gerek yok. Ebeveynin dikkatini çocuğuna vererek etkileşim halinde olduğu, ilgisini ve sevgisini vererek yaptığı her türlü duygusal paylaşım anları kaliteli zaman olarak nitelendirilir.’’ dedi.
Birlikte yenilen yemekler ve yemek sonrası keyifle oynanan oyunlar gibi günlük aktivitelerin de zengin paylaşım anlarına dönüşebildiğine dikkat çeken Ağır, “Duygu ve düşüncelerin paylaşıldığı, ailenin kendiliğinden ilişkiye kendini bıraktığı her an değerlidir. Geriye dönüp baktığımızda ebeveynlerimizle ilgili anılarımızda neleri hatırlıyoruz? Aklımızda kalan bize ne tür hediyeler aldıklarından çok; ne kadar sevildiğimiz, önemsendiğimiz, onlarla bir ve mutlu olduğumuzu hissettiğimiz zamanlardır” diye konuştu. Psikolog Mine Ağır, çocuğun yaş ve gelişim düzeyine göre yapacağınız aktivitelerle tatilinizi kaliteli, keyifli ve bir o kadar da güzel geçirmenin ailenin elinizde olduğunu belirtti.
Verimli bir yaz tatili geçirmenin püf noktaları!
Ailece tatil yapmanın ve yeni yerler keşfetmenin “bir arada olmanın keyfine varmak” açısından son derece önemli olduğunu belirten Psikolog Mine Ağır; “Şehirden ayrılamayanlar için; sinema, tiyatro ve oyun parklarına gitmek, müzeleri ziyaret etmek, çocuğun duygusal ve sosyal gelişimini destekleyen güzel aktiviteler olabilir. Evde çocuğunuzla birlikte yaşına ve gelişimine uygun eğitici ve öğretici oyunlar oynayabilir, kitap okuma saatleri düzenleyebilirsiniz.” dedi.
Karnesi nasıl olursa olsun her çocuğun bir eğitim dönemi boyunca emek verdiğini ve yaz tatilini hak ettiğini belirten Mine Ağır, çocuklar için en önemli şeyin, tatilde aileleriyle birlikte güzel vakit geçirmek olduğunu da sözlerine ekledi.
Tatilde teknoloji bağımlılığına dikkat!
Yaz tatilinde çocukların teknoloji bağımlısı olmasını önlemek için aileleri uyaran Psikolog Mine Ağır, bu konu için atılması gereken adımları şu şekilde özetliyor:
-Ebeveynler, çocuklarını teknoloji ile internetin sağlıklı ve bilinçli kullanılması konusunda bilgilendirmelidirler. Tabii bu noktada, anne-baba olarak teknolojik araçları kullanırken rol model olmak da çok önemlidir.
-Çocukların boş vakitlerini cep telefonu ve tabletle geçirmeleri yerine, ebeveynleri ve sevdikleri ile vakit geçirmelidir. Örneğin, hep birlikte pikniğe gitmek, film izlemek, kitap okuyup konu hakkında sohbet etmek, tarihi ve turistik yerleri keşfetmek, çocuğun kendini daha mutlu ve özel hissetmesini sağlar.
-Çocuklarınızı sıfır veya sınırsız teknoloji değil, yeterince teknoloji kullanımına teşvik edin!
Herkese çocuğuyla geçireceği keyifli, güzel vakitler diliyorum